"Smaki Rosji"- Gim. nr 3

DSC06389 DSC06397

 

 

 

 

 

 

 

30 września 2016 r. w kolejnych zajęciach poświęconych kuchni rosyjskiej organizowanych w ramach projektu „Smaki Rosji”, udział wzięli uczniowie klasy trzeciej z Gimnazjum nr 3 w Słupsku. Uczniowie poznali rys historyczny rosyjskiej kuchni , oraz jej regionalne zróżnicowanie. Omówione zostały rosyjskie zupy, dania główne oraz desery. Została także przedstawiona tradycja picia herbaty w Rosji. Młodzież poznała także zasady działania samowara. Po prelekcji odbyła się degustacja rosyjskich słodyczy i herbaty przyrządzonej za pomocą samowara. Dodatkowo uczniowie dowidzieli się jakie są różnice i podobieństwa między kuchnią polską i rosyjską.

Projekt kulinarny pt.: „Smaki Rosji", jest dofinansowany przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia z siedzibą w Warszawie w ramach V Otwartego Konkursu.


Galeria

  • akademia.JPG
  • bn.JPG
  • DSC05887.JPG
  • DSC05940.JPG
  • DSC05946.JPG
  • DSC06067.JPG
  • filia1.JPG
  • kazachowie.JPG
  • kombatanci.JPG
  • kombatanci1.JPG
  • lermontowk3.JPG
  • podsumowaniewoland.JPG
  • quiz.JPG
  • soczi2.jpg
  • sp4kreml2.JPG
  • UTW1.JPG
  • UTW2.JPG
  • _DSC1999.JPG
  • _DSC2184_Medium.JPG
  • _DSC2374_Medium.JPG

Archiwum

 

Partnerzy

Slupsk             

 

100

 

 
 oktan    rosyjski w krakowie   teatr wladca lalek           
 
 

CKiJR w Polsce